2

Träning hemma...med värdefulla appar

Nu har den nog tyngsta månaden på året gått till ända... Januari är verkligen en tradig månad, inte bara med alla dyra räkningar utan  bara allt mörker och tråkiga vinter....
 
Men nu har jag kommit till skott och börjat träna med NeNe på allvar igen. Jag har fått praxisbilderna så jag har laminerat dem på jobbet. Gick igenom alla språkljuden med NeNe för att urskilja vilka han hade svårast att uttala enskilt. Det visade sig vara V, (N, L, R, J och G. Igår jobbade vi därför vidare med V. Använde appen Fonemo i ipaden.
 
iPad-skärmavbild 1
 
Tycker det är en svår balans hur mycket han ska återupprepa orden, men så upptäckte jag att man faktiskt kan spela in vad man säger! Vi gjorde då så att varje gång han eller jag fick ett par spelade vi in just det ordet. Det blev avdramatiserat på det viset och ett roligt moment istället! Nere till höger på bilden kan man se microfonen och högtalaren!
 
Vi spelade 3 omgångar första med V i början av orden, andra i slutet och sista i mitten. Har ni inte hittat denna appen så är det ett hett tips! Den finns tid iphone också. Till ipaden kostar varje extra "bokstav" 28kr.
 
Hittade en annan app från skaparna av Fonemo, nämligen Fonemix.
 
iPad-skärmavbild 1
 
Har inte testat den än men så här står det om den "Lek med ord och bilder! Fonemix med s-ljudet är en variant av Fonemo. Syftet är att öva på s-ljudet och samtidigt stimulera skapandet av ordlekar och små sagor." Den kostar 22kr.
 
Även Voxpix verkar spännande och användbar!
 
Startsida i Voxpix
 
Så här står det om denna app "Använd rösten för att få saker att flyga in i Voxpix. Ni kan locka fram lejon, ugglor, bilar och många fler saker. Säg till exempel “baaaa” och ett lejon eller en apa landar i ett grönt landskap. Säg “miiii” eller “buuu” och in flyger en morot, hund eller en pojke. Med Voxpix får man styra över det som sker på skärmen på ett annat sätt än bara med fingrarna. 

Voxpix passar barn med hörselimplantat, barn med tal- och språksvårigheter och barn som behöver öva sin röst. Appen innehåller en mikrofon som hör ljud. Det är upp till dig som logoped, pedagog eller förälder att välja vilka ljud ni vill träna på: ord, nonsensord eller språkljud. Kanske kan barnet leka fritt med vilka ljud som helst.  Totalt finns det 72 olika bilder att ljuda in i olika miljöer."

 

Får återkomma med en recension när jag/vi har provat dem!
 
Ha det bra!

Kramar Mamma C
1 Stella:

Fonemo tycker tyvärr Alma är stentråkig :) men voxpix var ett bra tips den ska ja testa!
Kram

Svar: Testade vixpix men blev lite besviken :( trodde att den lystrade till "rätt" ord/ljud... Men bara ljud överhuvudtaget... Kan ju vara bra för "tysta" barn. Eller så får man luras att det kommer fram bilder m ett visst ljud ;)
Kramar
Camilla Strömberg

2 Stella:

Aha...