0

Vi har hittat hem!

Idag har vi varit till vår nya logoped! Vi har hittat rätt!! <3
Helen Sämfors på Kompa.
 
NeNe var blyg precis när vi klev över tröskeln sen släppte det o det var som att vi var hemma!
Visst var jag medveten om vikten att det ska kännas rätt med en logopedkontakt innan, men nu fick jag det verkligen bekräftat!
 
I ungefär 1,5h pratade hon med oss och NeNe och spelade memory med praxisbilderna för att höra NeNes språk.
 
Utan att göra vidare test gissade hon att det rör sig om tecken på DYSLEXI! Det är ju precis det jag gissade på efter att ha plöjt all litteratur på sistone...Det är så många bitar som stämmer in på det.
- Otydligt tal
- Svårt med ordmobilisering (svårt att plocka fram orden)
 
Det var fler saker som jag inte kommer ihåg just nu...för det som hon tyckte inte talade för generell språkstörning var hans starka sidor.
+ turtagning
+ socialt samspel
+ kommunikation
+ gehör
osv.
 
Nu fick vi hem några övningssidor från PRAXIS. Nämligen att lägga ihop enskilda språkljud till ord. T ex B+I blir BI...osv... Det går att förebygga specifika läs- och skrivsvårigheter (dyslexi) tidigt med rätt träning! Så lite varje dag oavsett om det är med ett spel eller bara "vardagsträning" som inte uppfattas som träning så är det viktigt för att få kontinuitet.
 
Jag har tidigare hört andra tala om att dyslexi och språkstörning är nära besläktat med varandra och att det kan var svårt att urskilja vad som är vad. Men detta gör faktiskt att det känns sååå mycket bättre!
 
Kanske för att det "blir" färre delar inkopplade när det "bara" är dyslexi istället för språkstörning... 
Logopeden upplevde inte att NeNe hade svårt för förståelsen, men det är svårt att säga på ett sådant relativt kort möte.. Men det känns otroligt positivt!
 
I augusti ska hon genomföra Celf -4 (språktest) som är mer heltäckande som får in fler delar av språket. Det kan ju såklart visa något mer, men det känns positivt!!
 
Ett år kvar till skolstart till hösten och han får samma specialpedagog med sig i skolan och hon jobbar precis med rätt saker så vi är verkligen på rätt väg!
 
Men kom ihåg ge aldrig upp! Vänta aldrig och bara se! Börja nu! Prata, prata, prata är nog det viktigaste med "våra" bara! Sätt ord på saker, företeelkser, känslor osv. för att på ett naturligt sätt arbeta för att befästa språket!
 
Kramar på er Mamma C