0

Ängsliga dagar....

 
 
 
 
Just nu vill inte NeNe gå till dagis.... Han vill leka med sina kompisar, säger han, men inte på dagis utan hemma. Han har sagt att en av killarna i hans åldersgrupp (09) slår honom! Det är inte första gången vi hör det, men har valt att ligga lite lågt. Men nu känns det inte aktuellt längre. Nu har det kommit en gång för mycket. Framförallt eftersom han säger det i samband med att han inte vill gå till dagis! Idag fick han vara hemma och eftersom det inte var en av hans nära pedagoger som svarade så valde min man att vänta med det samtalet till måndag. 
 
Vi har fått tid till möte med dagis angående den pedagogiska utredningen. Vad jag förstått så har även pedagogerna fått observera honom (utöver specialpedagogen) utifrån TRAS (Tidig Registrering Av Språkutveckling)
 
TRAS är förmodligen det material som tydligast riktar sig mot såväl de hörbara som de tysta aspekterna i barns kommunikations- och språkutveckling. ”Tysta språkaspekter”, dvs. förmåga att uppmärksamma och uppfatta språk; t.ex. att efterkomma uppmaningar, lyssna och förstå, har i forskningen visat sig ha en avgörande roll för den fortsatta språkutvecklingen.

Styrkan hos TRAS ligger i att observationerna sker i naturliga sammanhang och ger underlag för den språkstimulerande verksamheten. TRAS ger möjlighet för pedagogen att få en klar bild av hela barngruppens språkliga utveckling, och samtidigt möjlighet att hålla fokus på varje barns individuella behov. (Hämtat från nypon förlag)

Vi har fått veta att pedagogerna hadgrått samma resultat av sina observationer, vilket är positivt. 

Detta väska vi sedan ta med oss till BUP och även till logopeden. Hoppas nu bara på att rätt hjälp och stöd sätts in snarast!

En annan sak som bekymrar oss lite är att NeNe kan vara så fruktansvärt blyg. Han lägger sig ner eller gömmer huvudet för att liksom "försvinna" när han möter en del, framförallt nya, människor. På morgonen när vi kommer till dagis för att lämna gör han så. Däremot kan han bete sig helt annorlunda när vi är hemma och det kommer folk, men han kan likväl bli blyg där också. I det stora hela så är han annars väldigt glad för människor och får energi av att via människor runt omkring sig, han vill gärna hitta på saker och utflykter. Har vi t ex varit någonstans så säger han ofta att han inte vill hem :)

 

Nu är våren kommen och det är helg så det är härligt!

Kramar Mamma C