0

Första anhalten på resan...

Nu har, känns det som, nått första anhalten på rår resa mot svar. Det har varit fruktansvärt jobbigt, stressande, enerverande, hopplöst för att nu upplösas i mer positiva känslor. Framför allt efter mötet med förskolan igår känns det så mycket bättre.
 
När man läser om språkstörning så står det på många ställen att andra svårigheter såsom sociala, motoriska och även om ADHD och autism. Det har lett till att vi letat efter tecken på detta hos vår son. Vi har plockat ut de delar som kan stämma in på honom och läst in mer än vad som egentligen funnits där... 
 
Vi har gått igenom en sorgeprocess, det är något fel på vårt barn! Han är inte som andra barn. Hur ska det påverka honom resten av hans liv? Kommer han att bli utanför? Kommer hans kompisar att tröttna på honom?
 
Sakta men säkert har vi börjat inse...att nej....han har inte ADHD, inga motoriska nedsättningar, inga sociala svårigheter. Men det har inte varit lätt....men jag skulle inte vilja ändra på något av denna första tripp. Jag är övertygad om att detta ger mig en  oerhört bra erfarenhet i min framtida yrkesroll som speciallärare Och även min nv som pedagog. Förståelsen för föräldrars känslor kring diagnoser och extra hjälp för ens barn.
 
Till syende och sist är det ändå samma NeNe med eller utan diagnoser. Det är ingen skillnad! Det är ju dock oerhört svårt att förlika sig med denna känsla, men inte omöjligt!
 
Nu ska vi inte bara låsa oss så mycket vid uttalet utan jobba mer med språklig medvetenhet. Genom rim, ramsor och att leka med ord ökar man den språkliga medvetenheten och underlättar för den framtida läs- och skrivinlärningen också!
 
Kramar Mamma C
 
ps mycket på jobbet nu, därför inte så frekventa uppdateringar här...
0

När allt börjar klarna....

Igår hade vi möte tillsammans med NeNes  specialppedagog från förskolan. Vi fick veta resultaten av de åtskilliga tester  som både hon och hans fröknar hade gjort.
 
Det visade att han har/kan alla språkljuden! Han har "bara" problem att hitta rätt ord, samtidigt som tydligheten ibland uteblir då han har bråttom när han ska berätta/förmedla något.
Det var en sån oerhörd lättnad att höra resultaten från deras tester. Han KAN alla färger också! Det han däremot inte kan är att själv säga namnen på alla.
 
Han är, enligt testet TRAS, framåt i den socialt kommuniaktiva utvecklingen. Då är han uppe på en 4-5årings nivå. Det sociala samspelet är ju A och o, så det var extra skönt att få det bekräftat.
 
Detta får mig ännu mer att tro att han har en expressiv språkstörning. Han förstår och han KAN, men det är svårt att hitta rätt ord.
 
Efter påsklovet kommer specialpedagogen börja arbeta med NeNe två gånger varje vecka, ca 45min/gång. De går då ifrån gruppen och arbetar. De skulle börja med ljudet k. Efter ca 8 veckor så har vi ett uppföljande möte för att se hur det utvecklats. I och med detta upprättas en handlingsplan (i skolan heter det åtgärdsprogram).
 
Med stora förhoppningar om en ljus framtid <3
 
Kramar Mamma C
0

Operationsförberedelser...

iPad i all ära, men inte till att blogga ifrån...Ha ha!

ipads är bra, men inte till att skriva ifrån. Istället för att komma åt space (mellanslag) kommer jag åt bokstäverna ovanför och får en massa lustiga ord :) var ju tvungen att gå in och redigera förra inlägget där det stod allt från FBI till Hr ;) 
 
Nu är vi äntligen friska hela familjen igen! NeNe är sitt pigga glada jag igen, liksom resten av familjen <3 På måndag är det återigen dags för dagis igen, hoppas att det vänder och blir positivt igen! Då är det bara en vecka kvar till ytterligare en veckas ledighet (påsklov) och sen är det dags för NeNes "operation"/nedsövning.
 
Vi lekte doktor hemma idag och igår tittade vi på filmer på 1177. Vi trodde först inte att de skulle tilltala NeNe, men det gjorde de verkligen! Det finns flera olika teman att titta på, t ex om "stick", att sätta in rör i öronen osv.
Vi var även inne på narkoswebben. NeNe är väldigt duktig på datorer så han surfade runt inne på dessa sidor själv och hittade utöver filmerna även spel :)
 
Bilden är lånad från narkoswebben
 
Kramar från Mamma C