0

Början på vår resa...

Vår son, han kallar sig Ne-Ne, är snart 4 år och har en språkstörning. Vi vet inte vad det beror på eller hur han ska bli hjälpt.
 
Redan när han var kring året märkte vi att han inte "pratade" som andra barn i samma ålder. Han pratade aldrig baby-språket med da-da, ga-ga o.s.v. När han var 1,5år hade han sagt 4-5 ord kanske. På BVC tog de väldigt lätt på det (det har de gjort hela tiden), alla barn är olika...det kommer ska ni se!
 
När han var 2år sa han "Ma" och "Pa" istället för mamma och pappa. Det hade han kunnat göra innan. Sen var det mest bara "dä" om allting, ville han något som visade han oss istället för att säga vad det var.
 
Vid 2,5 började det komma några enstaka ord, men inte alls tydligt. Då kändes det som att det är nog kanske någonting ändå... Jag drog mig undan från vissa bekantskaper för jag "skämdes" över att han inte kunde prata lika bra som de andra i samma ålder. På 2,5års kontrollen på BVC frågade de oss om vi var oroliga för vår sons språk, det var vi inte egentligen...De hade ju sagt att "det kommer"...BVCsköterskan sa "jag kan skicka en remiss till logoped i Lund om ni vill". Det tackade vi ja till... Två dagar innan lillasyster kom till värden var vi inne på vårt första besök hos logopeden. Det var inte jättegivande, tyvärr. Hon kunde inte säga mycket men gav oss några kopior med bilder på "Bobo" som vi kunde träna hemma på. Tyvärr försvann dels mycket av tiden till förtidigt födda lillasyster och dels så tyckte NeNe inte om papperna.
 
När han var 3år började han på ett nytt dagis, vilket medförde ett bättre självförtroende för här hade han kompisar i samma ålder! Nu tyckte vi att han började prata bättre och trodde att "NU" kommer det äntligen. Vi har ju hört så mycket från andra, att plötsligt bara "lossnar" det. Det gjorde det inte.
 
Det låg på vårt ansvar att kontakta logopeden för ny tid, vilket vi också gjorde. Det andra samtalet gav verkligen ingenting! Hon hade inte svar på något, tyckte att han var ojämn. Men att hon inte förrän till hösten då han är 4,5år kan göra några behandlingar. Vilket vi i nuläget tycker låter riktigt konstigt!
 
NeNes språk blir bättre och bättre hela tiden, men inte i den fart som vi skulle önska. Han har många kompisar som verkligen gillar honom för den han är. De leker jättebra tillsammans och han tar för sig! Oron över att det ska bli annorlunda i framtiden när lekarna blir mer och mer avancerade finns hela tiden där...
 
Detta var början på vår resa...i väldigt sammafattad form...I kommande inlägg berättar jag om den fortsatta resan..
 
Kramar C