0

Svårt med lägesord...

Ju mer NeNes prat börjar komma igång så märker vi också tydligare vilka hans svårigheter verkligen är. Om han nu bara är "sen" på att komma igång så har han ändå sidor som är svårare än andra. T ex just lägesord och lägesbeskrivningar. Under, över, på, i, bredvid osv. Tror, eller vill tro, att han faktiskt kan dem. Däremot använder han dem inte själv i dagligt tal. Han använder inte heller hjälpord (på, till, om, som, att) men jag är osäker på om det inte har med utvecklingen att göra. Att de kommer när språket utvecklats ytterligare några grader.

Det ska bli så himla spännande till hösten med utbildningen att få diskutera och få reda på mer om språkutveckling! Vilka delar "fattas", vilka delar är det vanligt att de kommer senare än andra osv.
Vi har ju lillasyster som nu är 1,5år som börjar komma igång mer och mer med sitt språk. Än så länge säger hon inte jättemånga ord, men hon är ändå före än vad NeNe var i samma ålder. Kanske var han egentligen i fas, men så hände det inget mer ett tag utan språkutvecklingen stod liksom stilla efter 1,5år.... Samtidigt så hade han inga "ba ba", da da, bo bo osv. Han härmades inte heller. Det gör däremot lillasyster, häromdagen sa hon Kalle Anka (fast på sitt vis). Det blev väl någon gång något som lät som Kalle Anka annars mest "Kanka".
 
Näe....det är spännande det här med språkutveckling och alla tankar om hur man ska stimulera den. och hur man samtidigt gör alla rätt enligt regelboken, men ändå händer det inget!? T ex har vi hört redan tidigt "men visst läser ni mycket för barnet?" Jo tack, men om barnet inte har något intresse alls för att lyssna på böcker. Så var det fram till NeNe var 2år. Han hade inget intresse överhuvudtaget att ens titta i böcker, peka osv. Lillasyster däremot tycker väldigt mycket om böcker så smaken är ju som baken!
 
Däremot är NeNe extremt teknisk och kunde när han var 1,5-2år redan behärska datormusen och sätta igång filmer på dvd:n. Så alla sidor utvecklas ju i olika takt såklart! Så har man ju fallenhet för olika förmågor likaså!
 
Nu under sommaren har språket kommit igång mer och mer och det blir tydligare på sina håll, men det är fortfarande en bra bit att gå.
 
Vi ska ju förhoppningsvis få tid till logopeden i augusti igen. Vi har en tid i mitten av augusti som vi tyvärr måste boka om då den hamnar mitt i lillasysters inskolning på förskolan.
 
Till hösten torde det komma mer frekventa uppdateringar här också...Då jag hoppas på många tips från utbildningen :)
 
Kram på er
Mamma C